Έκθεση της Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition to 2012 σχετικά με τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος. Στην έκθεση παρουσιάζεται ανασκόπηση της κατάστασης του Κώδικα διεθνώς και προκύπτουν συμπεράσματα, διδάγματα και κατευθυντήριες γραμμές για την ρύθμιση και τον έλεγχο της προώθησης τροφίμων και ποτών στα παιδιά.
Τριάντα χρόνια μετά την δημοσίευση του Διεθνούς Κώδικα, με την σύμφωνη σύμπραξη κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ίδιων των εταιριών παρασκευής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Οι αναλυτές συμπεραίνουν τα εξής:
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα δεν έχει γίνει εύκολα, διότι θέτει τα συμφέροντα μειωμένης οικονομικής ικανότητας εθνικών κυβερνήσεων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών που προωθούν τον μητρικό θηλασμό ενάντια σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο προωθώντας βρεφικές φόρμουλες. Παρόλα αυτά, προσπάθειες να προστατευθεί, να προωθηθεί και να υποστηριχθεί ο μητρικός θηλασμός έχουν διεθνώς στεφθεί με επιτυχία και φέρουν αποτελεσματικότητα, με τους δείκτες συχνότητας θηλασμού σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνονται.
Τα μαθήματα που έχουν προκύψει από την προσπάθεια εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος μπορούν να καθοδηγήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ενεργοποιημένων πολιτών, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις κυβερνήσεις και στο γενικότερο πεδίο της ρύθμισης του μάρκετινγκ τροφίμων και ποτών για παιδιά.
Είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος της Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας.
Πηγή: Lutter CK. The International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes: lessons learned and implications for the regulation of marketing of foods and beverages to children. Public Health Nutr. 2012 Oct 4:1-6. [Epub ahead of print]