Superfood for babies

Superfood for babies

Save the Children, 2013 Report
Executive Summary

Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξε σημαντική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο ως προς τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. 5 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά πέθαναν το 2011 σε σύγκριση με το 1990. Ο κόσμος πλησιάζει σε μια κορυφαία στιγμή, κατά την οποία η εκρίζωση των προλαμβανόμενων παιδικών θανάτων γίνεται μια πραγματική πιθανότητα.
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το ένα τρίτο των παιδικών θανάτων αποδίδονται ακόμα σε κακή θρέψη. Η μείωση στην συχνότητα υποθρεψίας προχωράει με εκνευριστικά αργό βήμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί η υποθρεψία, απειλεί να γίνει η αχίλειος πτέρνα της ανάπτυξης, αναστέλλοντας την πρόοδο σε άλλους τομείς. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τα ανεπίτρεπτα υψηλά ποσοστά νεογνικών θανάτων: ενώ συνολικά η συχνότητα παιδικής θνησιμότητας πέφτει, μια μεγαλύτερη αναλογία θανάτων συμβαίνουν τώρα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΩΡΑΣ

Το μητρικό γάλα είναι μια υπερτροφή. Κατά τις πρώτες ώρες και ημέρες της ζωής του μωρού της η μητέρα παράγει το λεγόμενο πύαρ ή πρωτόγαλα, το πιο δυνατό φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος που γνωρίζει η επιστήμη. Έρευνα για αυτήν την έκθεση υπολογίζει ότι 830 χιλιάδες νεογνικοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο στον κόσμο εάν όλα τα βρέφη ελάμβαναν μητρικό γάλα κατά την πρώτη ώρα της ζωής τους. Με άλλα λόγια, 22% των νεογνικών θανάτων θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αν ο θηλασμός ξεκινούσε την πρώτη ώρα από την γέννα, και 16% αν ξεκινούσε στο πρώτο 24ωρο. Ένα βρέφος που παίρνει μητρικό γάλα μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννησή του έχει 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει σε αυτόν τον κόσμο σε σύγκριση με βρέφος που ξεκινά να θηλάζει αργότερα, μετά την πρώτη μέρα.
Δεν είναι μόνο μέσα από την δύναμη της πρώτης ώρας που ο μητρικός θηλασμός είναι επωφελής. Εάν ένα βρέφος ταίζεται μόνο με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του προστατεύεται ενάντια σε σημαντικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Ένα παιδί που δεν θήλασε είναι 15 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από πνευμονία και 11 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από διάρροια. Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους παιδιών στον κόσμο θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα από τον μητρικό θηλασμό, πράγμα που τον κάνει τον πιο αποτελεσματικό από όλους τρόπο να αποφεύγονται ασθένειες και κακή θρέψη που μπορεί να οδηγήσουν σε παιδικούς θανάτους. Εκτιμάται ότι 1.4 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών στον κόσμο συνέβησαν μόνο το 2008 ως αποτέλεσμα μη ιδανικού θηλασμού – δηλαδή με τα βρέφη να μην θηλάζουν αποκλειστικά και τον θηλασμό να μην συνεχίζεται μέσα στον δευτερο χρόνο της ζωής. Μια μελέτη από την Βραζιλία βρήκε ότι τα βρέφη που δεν θήλαζαν είχαν 14 φορές μεγαλύτερη συνολικά πιθανότητα για κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνα που θήλασαν αποκλειστικά, ενώ όσα θήλασαν μεικτά, μη αποκλειστικά, είχαν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Ωστόσο, ο μητρικός θηλασμός υπο-εκτιμάται. Αυτή η έκθεση βρίσκει ότι η πρόοδος που έγινε κατά την δεκαετία του ’80 (ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών όπως τα Φιλικά προς τα Βρέφη νοσοκομεία και η συμφωνία του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος) έχει έκτοτε λιμνάσει. Οι παγκόσμιες συχνότητες μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει κάτω από το 40% κατά τα τελευταία 20 χρόνια καθώς ο θηλασμός έχει πέσει στις λίστα των πολιτικών προτεραιοτήτων. Σε μερικές χώρες, όπως στην Ανατολική Ασία και στον Ειρηνικό, ο αριθμός των παιδιών που θηλάζουν έχει αρχίσει να πέφτει. Εκτιμάται ότι 92 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 6 μηνών – 2 στα 3 βρέφη – είτε λαμβάνουν ξένο γάλα είτε μείγμα μητρικού γάλακτος και άλλων τροφών ή υγρών.
Μετά από χρόνια αμέλειας, η κακή θρέψη αρχίζει να λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει, με πρωτοβουλίες όπως την Scaling Up Nutrition Movement (SUN), την 1000 Days Partnership και την G8 Food Alliance for Food Security and Nutrition. Η χρονιά του 2013 θα είναι κρίσιμη, με την Μεγάλη Βρετανία να υποδέχεται την Συνδιάσκεψη για την Πείνα στα πλαίσια της προεδρίας του G8. Αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία να εξεταστεί το θέμα της παιδικής υποθρεψίας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του κρίσιμου ρόλου του μητρικού θηλασμού. Επιπρόσθετα, η Ιρλανδία κατέχει την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία θα εστιάσει στην διατροφή, και η SUN έχει λάβει ώθηση σε 33 χώρες ανά τον κόσμο. Είναι ζωτικής σημασίας τα σχέδια σε κάθε μια από αυτές τις χώρες να περιλαμβάνουν την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Πρέπει να δράξουμε αυτές τις ευκαιρίες για να κάνουμε την διαφορά και να επιταχύνουμε την πρόοδο προς τον στόχο της καταπολέμησης των προλαμβανόμενων παιδικών θανάτων μέσα στην δική μας γενιά.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Η έκθεση αυτή εξετάζει τα αίτια πίσω από την έλλειψη προόδου στην βελτίωση των ποσοστών θηλασμού και πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα μεγαλύτερα εμπόδια που αποτρέπουν τις μητέρες από το να θηλάσουν τα παιδιά τους.

1. ΠΙΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Παρά την καθαρή επιστημονική απόδειξη ότι ο πρώιμος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος φροντίδας των νεογέννητων, πολλές μητέρες σε φτωχές χώρες δέχονται κακές συμβουλές ή πιέζονται προς βλαβερές εναλλακτικές. Συνήθεις πρακτικές περιλαμβάνουν την άρνηση του πρωτογάλατος στο νεογέννητο και την χορήγηση άλλων υγρών πριν την έναρξη του θηλασμού.
Πολλές γυναίκες δεν είναι ελεύθερες να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το αν θηλάσουν το παιδί τους και για πόσο καιρό. Στο Πακιστάν, μόλις το 44% των μητέρων θεωρούν τον εαυτό τους ως εκείνον που αποφασίζει για το πώς θα ταιστούν τα παιδιά τους. Συχνά αποφασίζουν οι σύζυγοι ή οι πεθερές.
Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η συνεισφορά της κάθε μητέρας στο μέλλον του παιδιού, της οικογένειάς της, της κοινότητας και της οικονομίας της χώρας της μέσω του μητρικού θηλασμού. Προγράμματα που στοχεύουν στην δυναμική της κοινότητας ενόσω προωθούν πιο βοηθητικές συμπεριφορές, μέσα από μια ποικιλία προσπαθειών, που περιλαμβάνει καμπάνιες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρικτικές ομάδες και διαπροσωπική επικοινωνία, μπορεί να είναι χρήσιμα – ειδικά εάν ενδυναμώνουν τις νέες γυναίκες αλλάζοντας την θέαση της κοινότητας στο θέμα του θηλασμού και επίσης εάν στοχεύουν σε πατεράδες και γιαγιάδες και άλλα σημαντικά πρόσωπα που επηρεάζουν στην κοινότητα.

2 ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Εξαιτίας χρόνιας έλλειψης προσωπικού, ένα τρίτο των βρεφών γεννιούνται χωρίς να είναι παρόν επαγγελματίας υγείας με δεξιότητες. Ως αποτέλεσμα, η ευκαιρία να υποστηριχθεί η μητέρα αμέσως να θηλάσει κατά τις πρώτες ώρες χάνεται. Η ανάλυσή μας από δεδομένα 44 χωρών βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν έναν επαγγελματία υγείας με δεξιότητες κατά την γέννα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ξεκινήσουν τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα.
Απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικές πηγές για να ανεβεί η υποστήριξη που έχουν οι μητέρες από επαγγελματίες υγείας. Χώρες που υποστηρίζουν σωστές πρακτικές για τα βρέφη έχουν δείξει ότι είναι πιθανή και εφικτή μια ταχεία αύξηση των ποσοστών πρώιμης έναρξης θηλασμού και αποκλειστικού θηλασμού. Η Πρωτοβουλία για Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία και Κοινότητες που ξεκίνησε από την UNICEF και τον ΠΟΥ το 1991 είναι από τα πιο επιτυχημένα τέτοια προγράμματα.

3 ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Η επιστροφή στην δουλειά μετά την γέννηση ενός παιδιού είναι δύσκολη για κάθε μητέρα και μπορεί να σημαίνει ότι η συνέχιση του θηλασμού έχει πολλές δυσκολίες. Τρεις περιοχές εθνικής πολιτικής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάζει: η άδεια μητρότητας, η οικονομική προστασία για να διατηρηθεί το οικογενειακό εισόδημα ενόσω η μητέρα δεν εργάζεται, και παροχές στον εργασιακό χώρο που επιτρέπουν τον θηλασμό να συνεχιστεί όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία. Για να προωθήσουμε τον αποκλειστικό θηλασμό, οι μητέρες πρέπει να λαμβάνουν επαρκή πληρωμένη άδεια μητρότητας – σύμφωνα με το διεθνές ελάχιστο των 14 εβδομάδων και προσπαθώντας για 18 εβδομάδες άδειας με αμοιβή τουλάχιστον στα 2/3 – αλλά η πλειονότητα των φτωχών χωρών δεν φτάνουν αυτά τα στάνταρ. Μόλις η μητέρα επιστρέφει στην εργασία, πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που να απαιτούν από τους εργοδότες να παρέχουν διαλλείματα αμοιβόμενα και ιδιωτικούς χώρους όπου η γυναίκα μπορεί να θηλάσει ή να βγάλει το γάλα της ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ο θηλασμός.
Οι γυναίκες στον ανεπίσημο τομέα εργασίας επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επιστροφή στην δουλειά και την συνέχιση του μητρικού θηλασμού, γιατί δεν μπορούν συχνά να πάρουν τα παιδιά τους στα χωράφια ή όταν κάνουν άλλες οικιακές εργασίες. Για αυτές τις γυναίκες, οικονομικές παροχές από το κράτος και κοινωνική προστασία ( στη μορφή των οικονομικών επιδομάτων ή των αμοιβών κοινωνικής ασφάλισης) που δεν εξαρτώνται από τις επίσημες προβλέψεις για άδεια μητρότητας είναι ακόμα πιο σημαντικά.

4 ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Η αγορά βρεφικών γαλάτων ανέρχεται στα 25 δις δολάρια σε αξία. Η βιομηχανία βρεφικών τροφών συνολικά υπολογίζεται να αναπτυχθεί κατά 31% μέχρι το 2015, με την περισσότερη από αυτήν την μεγέθυνση να εστιάζει στην Ασία.
Ενώ υπάρχει αναγνωρισμένη ανάγκη για συγκεκριμένα βρέφη να λαμβάνουν υποκατάστατο – φόρμουλα, υπάρχει από καιρό ανησυχία ότι οι δραστηριότητες μάρκετιγκ των κατασκευαστών έχουν οδηγήσει στο να χρησιμοποιούνται τα υποκατάστατα αχρείαστα και ακατάλληλα, τελικά θέτοντας τα βρέφη σε κίνδυνο. Το 1981, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας υιοθέτησε μια δέσμη στάνταρ γνωστή ως ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, και από τότε έχει υιοθετήσει μια σειρά από επακόλουθες αποφάσεις που έχουν αναπτύξει και εκσυγχρονίσει τις αρχικές προτάσεις. Ο Κώδικας ρυθμίζει τις τακτικές μάρκετιγκ που υπονομεύουν τον μητρικό θηλασμό, όπως η διαφήμιση, τα δωρεάν δείγματα, η στοχοποίηση μητέρων και οι ισχυρισμοί υγείας στην συσκευασία. Ενώ κάποιες εταιρίες έχουν δημιουργήσει παγκόσμια συστήματα ελέγχου και αναφοράς, σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται στην πράξη και συνεχίζουν να συμβαίνουν παραβιάσεις του Κώδικα από μερικές εταιρίες υποκατάστατων.
Ανάμεσα στις πιο ανησυχητικές παραβιάσεις είναι η στοχοποίηση των επαγγελματιών υγείας με ενθάρρυνση να προωθούν τα προιόντα των εταιριών προς τις μητέρες μικρών βρεφών.
Η ανάπτυξη της αγοράς βρεφικών τροφών εξαρτάται ολοένα αυξανόμενα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η αλλαγή στο οικονομικό κέντρο βαρύτητας έχει δημιουργήσει νέες δελεαστικές αγορές σε χώρες με αυξανόμενη μεσαία τάξη. Στο μεταξύ, οι πωλήσεις λιμνάζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ως αποτέλεσμα μειωμένων γεννήσεων για αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον μητρικό θηλασμό.
Ισχυρή νομοθεσία μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες μάρκετιγκ των εταιριών υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Κατά την έρευνα για αυτήν την έκθεση βρήκαμε ότι η βιομηχανία πιέζει ώστε να εξασθενίσει η νομοθεσία σχετικά με τον Κώδικα σε πολλές χώρες. Συνειδητοποιούμε ότι οι εταιρίες υποκατάστατων έχουν βάλει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους στην άκρη και έχουν φτιάξει μαζί ομάδες που επηρεάζουν τις εθνικές κυβερνήσεις. Αμφιβάλλουμε για τις αληθινές προθέσεις αυτών των ομάδων, μερικές εκ των οποίων έχουν ψευδεπίγραφους επιστημονικούς τίτλους που παραπλανούν και παρουσιάζονται ως οργανισμοί για την διατροφή.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Αυτή η έκθεση είναι ένα κάλεσμα για δράση προς τον κόσμο για να ξανα-ανακαλύψει την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού και για δέσμευση να υποστηριχθούν οι μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους, ιδιαίτερα στις φτωχότερες κοινότητες και στις φτωχότερες χώρες. Καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες, τους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυεθνικές εταιρίες να αναλάβουν δράση για να εξασφαλίσουν ότι κάθε βρέφος λαμβάνει την σωτήρια προστασία που ο μητρικός θηλασμός προσφέρει.
Όλες οι χώρες πρέπει να θέσουν τον μητρικό θηλασμό στο κέντρο των προσπαθειών τους για να βελτιώσουν την βρεφική και παιδική διατροφή, και θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές ειδικές για τον θηλασμό όπως επίσης και να συμπεριλαμβάνουν τον θηλασμό στις στρατηγικές διατροφής. Χώρες που καταστρώνουν σχέδια ως μέρος της κίνησης SUN θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζουν όλα τα εμπόδια που ανιχνεύθηκαν σε αυτήν την έκθεση και αποτρέπουν ιδανικές πρακτικές θηλασμού.
Για να ξεπεραστούν βλαβερές πρακτικές και να αντιμετωπιστούν τα ταμπού στον θηλασμό, οι κυβερνήσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που εστιάζουν στο να αλλάξει η δύναμη και η δυναμική των φύλων στην κοινότητα, ώστε να ενδυναμωθούν οι νέες γυναίκες να παίρνουν αποφάσεις ενημερωμένες και από μόνες τους. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να συμπεριλάβουν και τους πατεράδες, τους συζύγους και τις γιαγιάδες και τους τοπικούς ηγέτες. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε προγράμματα σχετικά με τον θηλασμό που περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας, επαγγελματικές επικοινωνίες εθνικής κλίμακας και καμπάνιες στα ΜΜΕ για να μεταδώσουν μηνύματα σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, καλά εστιασμένη υποστήριξη στις κοινότητες, και μέτρα για την αντιμετώπιση των εμποδίων για καλές πρακτικές.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να φτιάξουν ένα σύστημα υγείας ισχυρότερο στην προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την απόδοση επαρκούς χρηματοδότησης για μακροπρόθεσμη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, πρόσληψη προσωπικού, υποστήριξη και διατήρηση και διασφάλιση ότι όλοι οι πάροχοι υγείας έχουν εν ενεργεία ισχυρές πολιτικές που προστατεύουν τον μητρικό θηλασμό. Η συνδιάσκεψη για την πείνα των ηγετών G8 που ακολουθεί είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες να θέσουν την διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του μητρικού θηλασμού, στην κορυφή της ατζέντας τους και να γεμίσουν το χάσμα χρηματοδότησης.
Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εισάγουν εθνικής εμβέλειας φιλικές προς τον θηλασμό πολιτικές και νομοθεσία. Πρέπει να παρέχουν άδεια μητρότητας σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) για ελάχιστη σύσταση 14 εβδομάδων πληρωμένης άδειας μητρότητας αλλά και να δουλεύουν προς την καλύτερη πρακτική των 18 εβδομάδων. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να παρέχουν οικονομική προστασία για έξι μήνες στην μορφή της μεταφοράς χρημάτων, κυβερνητικών παροχών ή επιδομάτων σε όλες τις θηλάζουσες μητέρες τόσο στον επίσημο όσο και στον ανεπίσημο τομέα εργασίας, και να απαιτούν οι εργοδότες να προσφέρουν διευκολύνσεις στις θηλάζουσες γυναίκες στους χώρους εργασίας.
Για να βελτιωθούν οι πρακτικές της βιομηχανίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος χρειαζόμαστε μια προσέγγιση σε δύο σκέλη που απαιτεί αλλαγές από μέσα από την βιομηχανία και επίσης αυστηρότερες εθνικές ρυθμίσεις στις χώρες όπου πωλούν τα προιόντα τους. Οι εταιρίες και όσοι δουλεύουν για λογαριασμό τους πρέπει να υιοθετήσουν έναν κώδικα συμπεριφοράς σχετικά με την συνδιαλλαγή τους με τις κυβερνήσεις και να αποκαλύψουν την δραστηριότητα πίεσης προς αυτές ώστε να υπάρχει ένας δημόσιος έλεγχος με δημοσιοποίηση των συναντήσεών τους και των δραστηριοτήτων τους σχετικά με τον Διεθνή Κώδικα.
Πρέπει να ενισχυθούν οι διαδικασίες ανάδειξης παραβιάσεων, και για να διασφαλιστεί ότι ο Κώδικας είναι κατανοητός και επιβάλλεται σε κάθε επίπεδο, η ευθύνη της αποτροπής παραβιάσεων του Κώδικα πρέπει να ενσωματωθεί στην εργασία των πιο υψηλά ιστάμενων στελεχών των εταιριών σε κάθε χώρα. Η δουλειά τους πρέπει να περιλαμβάνει την διασφάλιση ότι δεν συμβαίνουν παραβιάσεις του Κώδικα στην περιοχή όπου είναι υπεύθυνοι. Τα στελέχη αυτά πρέπει να λογοδοτούν στις ίδιες τις εταιρίες τους και πρέπει να αναδεικνύονται ως προσωπικά υπεύθυνοι νομικά εάν παρατηρούνται παραβιάσεις του Κώδικα.
Την ίδια στιγμή, όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να νομοθετήσουν τον Διεθνή Κώδικα και τις επακόλουθες αποφάσεις σε εθνική νομοθεσία και να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι, ανεξάρτητοι μηχανισμοί ελέγχου και επιτήρησης της εφαρμογής της νομοθεσίας και ποινών. Για παράδειγμα, ενώ ο Διεθνής Κώδικας επιτάσσει ότι οι εταιρίες πρέπει να περιέχουν προειδοποιήσεις υγείας και λεπτομέρειες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, στην πραγματικότητα αυτές οι προειδοποιήσεις είναι μικρές και μη εμφανείς. Για να ενισχυθεί η δύναμη αυτών των προειδοποιήσεων, οι εθνικές νομοθεσίες πρέπει να εξειδικεύσουν ότι αυτές οι προειδοποιήσεις υγείας πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 1/3 του πακέτου του υποκατάστατου. Για να κρατηθούν οι εταιρίες σε συμμόρφωση σε παγκόσμιο επίπεδο τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό σώμα ελέγχου των αναφορών και αποφάσεων πάνω στις παραβιάσεις του Κώδικα και θα πρέπει να δημοσιοποιούν με λεπτομέρεια όλες τις παραβιάσεις του Κώδικα. Το κόστος λειτουργίας αυτού του σώματος, που θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με εθνικά σώματα ελέγχου ώστε να επισείουν ποινές στις εταιρίες, μπορεί να καλυφθεί από έναν συνδυασμό χρηματοδότησης από δωρεές και προστίμων προς τις εταιρίες υποκατάστατων για παραβιάσεις του Κώδικα.

 

Διαβάστε την πλήρη έκθεση εδώ 

Πηγή: Superfood for babies. How overcoming barriers to breastfeeding will save children’s lives. Save the Children report 2013.