ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ “IBFAN APPROVED PHARMACISTS”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ “IBFAN APPROVED PHARMACISTS”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

IBFAN APPROVED PHARMACISTS”

To Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή IBFAN Ελλάδας υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Φαρμακοποιών σε θέματα Γαλουχίας και Θηλασμού “IBFAN APPROVED PHARMACISTS” είναι μια πρωτοβουλία του IBFAN Ελλάδας, για την προώθηση του μητρικού θηλασμού και την υποστήριξη της δυάδας μητέρας-βρέφους.

Σκοπός

Οι Φαρμακοποιοί που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης I.A.P.:

1) Θα αποκτήσουν πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σε θέματα θηλασμού και γαλουχίας.

2) Θα είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα στη γαλουχία, σε θηλάζουσες μητέρες, στις οικογένειες τους, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας.

3) Θα γνωρίζουν πώς να καθοδηγήσουν και πού να παραπέμψουν μια θηλάζουσα μητέρα, όταν αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα στη γαλουχία ή/και την υγεία της.

4) Θα συνεργάζονται με τον IBFAN Ελλάδας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη γαλουχία.

5) Θα συνεργάζονται με τον IBFAN Ελλάδας και με επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε κατά την αναζήτηση πληροφοριών να έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα στοιχεία και βιβλιογραφία.

6) Θα αναδείξουν περαιτέρω τον επιστημονικό τους ρόλο και το κύρος τους ως Φαρμακοποιοί.

7) Θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στη δυάδα μητέρας-βρέφους.

8) Θα συγκεντρώσουν CERPs κατά τη διάρκεια της Επιμόρφωσης, τα οποία προσμετρώνται στην περίπτωση που οι Φαρμακοποιοί επιθυμούν να πιστοποιηθούν ή να επαναπιστοποιηθούν ως International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC).

9) Θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του επιπέδου υγείας και της ποιότητας ζωής των πελατών και των συνανθρώπων τους.

Διαδικασία

Βήμα 1) Συμμετοχή και παρακολούθηση του 12ου Ετήσιου Σεμιναρίου του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC “Γαλαξίας” που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον IBFAN Ελλάδας, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στην Αίθουσα Horizon του Ξενοδοχείου Divani Caravel, στην Αθήνα.

Βήμα 2) Συμμετοχή και παρακολούθηση webinars από Έλληνες και ξένους ειδικούς σε θέματα γαλουχίας, τα οποία θα διοργανώσει ο IBFAN Ελλάδας.

Βήμα 3) Εκπόνηση μικρού μεγέθους γραπτής εργασίας σχετικά με τη γαλουχία.

Βήμα 4) Επιτυχημένη συμμετοχή σε γραπτή εξέταση στο τέλος του Προγράμματος Επιμόρφωσης.

Κόστος

– Οι I.A.P.s θα πρέπει να είναι μέλη του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική Διατροφή, IBFAN Ελλάδας. Για να γίνει κάποιος μέλος του IBFAN Ελλάδας, το κόστος είναι 5€ Εγγραφή + 5€ Ετήσια Συνδρομή (περισσότερες πληροφορίες https://ibfan.gr/gine-melos/)

40€ Προεγγραφή ως Μέλη του IBFAN Ελλάδας στο 12ο Ετήσιο Σεμινάριο του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC “Γαλαξίας” που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον IBFAN Ελλάδας, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στην Αίθουσα Horizon του Ξενοδοχείου Divani Caravel, στην Αθήνα.

Οn site εγγραφή για τα Μέλη του IBFAN Ελλάδας 45.

Οι φοιτητές συμμετέχουν στο Σεμινάριο δωρεάν με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σεμινάριο https://galaxiasibclc.gr/events-seminars/12o-%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1/

Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για την πιστοποίηση “IBFAN APPROVED PHARMACIST”, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν καταφέρει να παρακολουθήσει το Σεμινάριο, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@ibfan.gr

– Η συμμετοχή στα webinars και το υλικό προς μελέτη θα γίνει προσπάθεια να είναι δωρεάν για τα μέλη του IBFAN Ελλάδας ή να καλυφθεί μέρος του από τον IBFAN Ελλάδας ή/και χορηγίες, ώστε να έχει το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους συμμετέχοντες.

– Το κόστος συμμετοχής στις τελικές εξετάσεις θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων Φαρμακοποιών του Προγράμματος Επιμόρφωσης, αλλά θα γίνει η προσπάθεια να είναι το ελάχιστο δυνατόν.

Συμμετοχή- Εγγραφή στο Πρόγραμμα Ι.Α.Ρ.

Από 15 Μαϊου 2019

Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο info@ibfan.gr των εξής στοιχείων:

Βιογραφικό σημείωμα (αν είναι δυνατόν με τη μορφή Europass)

Φωτογραφία Πτυχίου Φαρμακευτικής Σχολής (εάν ο/η ενδιαφερόμενος/η είναι Φαρμακοποιός)

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του 12ου Ετήσιου Σεμιναρίου του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC “Γαλαξίας” & IBFAN Ελλάδας

Συμπληρωμένη την Αίτηση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Φαρμακοποιών σε θέματα Γαλουχίας και Θηλασμού “IBFAN APPROVED PHARMACISTS”, η οποία θα υπάρχει διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του IBFAN Ελλάδας από 15/05/2019.

Σχετικά με την Πιστοποίηση “IBFAN APPROVED PHARMACISTS”

Οι Φαρμακοποιοί που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, θα πιστοποιηθούν από τον IBFAN Ελλάδας ως “IBFAN APPROVED PHARMACISTS”.

Στην ιστοσελίδα του IBFAN Ελλάδας θα μπορεί το κοινό να ενημερωθεί για το αν ένας Φαρμακοποιός έχει πιστοποιηθεί και είναι εν ενεργεία “IBFAN APPROVED PHARMACIST”, αλλά και να αναζητήσει έναν/μια “IBFAN APPROVED PHARMACIST”.

Η διατήρηση της Πιστοποίησης θα γίνεται με περιοδικούς ελέγχους του IBFAN Ελλάδας, κατά τους οποίους ο IBFAN APPROVED PHARMACIST θα δείχνει έμπρακτα

α) ότι τηρεί τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (βλέπε https://ibfan.gr/diethnis-kodikas/%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82/ )

β) ότι υποστηρίζει τον μητρικό θηλασμό παρέχοντας έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες σε όσους τις χρειάζονται

γ) ότι συλλέγει όσα στοιχεία μπορεί, σχετικά με τη χρήση φαρμάκων από θηλάζουσες μητέρες

δ) ότι ενημερώνεται τακτικά σε θέματα που αφορούν τα φάρμακα και τη γαλουχία και

ε) ότι είναι ενεργό μέλος του IBFAN Ελλάδας, πληρώνει την ετήσια συνδρομή του και προωθεί τις δράσεις του Συλλόγου στο βαθμό που μπορεί.

Ύλη Προγράμματος

1) Φάρμακα & γαλακταγωγά σε θηλάζουσες μητέρες

2) Συλλογή & αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τη φαρμακοθεραπεία σε θηλάζουσες μητέρες, είτε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, είτε όχι.

3) Συμπληρώματα διατροφής για θηλάζουσες μητέρες: Ποια και πότε είναι χρήσιμα.

4) Βασικά στοιχεία Ανατομίας Μαστού – Φυσιολογία της Γαλουχίας.

5) Σύσταση ανθρώπινου γάλακτος – Κόστος/κίνδυνοι του μη-θηλασμου και συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για ένα παιδί (τελειομηνο/υγιές ή άρρωστο/πρόωρο/νοσηλευόμενο) αν δεν λάβει ανθρώπινο γάλα.

6) Παθολογικές καταστάσεις (μητέρας-βρεφους) που επηρεάζουν το θηλασμό και τη ρύθμιση της παραγωγής γάλακτος.

7) Άντληση, αποθήκευση και μεταφορά ανθρώπινου γάλακτος – Δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλακτος για υγιή ή νοσηλευομενα βρέφη – Θηλασμός & εργασία

8) Βοηθήματα θηλασμού – Ποια είναι, πότε και πώς χρησιμοποιούνται;

9) Μύθοι σχετικά με το θηλασμό – Κατευθυντήριες οδηγίες – Πρωτόκολλα – Πηγές έγκυρης πληροφόρησης σε θέματα θηλασμού.

10) Βασικά Βήματα για Επιτυχία στο Θηλασμό – Συνηθέστερα προβλήματα και οι λύσεις τους

11) Πώς μπορεί ένας φαρμακοποιός να υποστηρίξει το θηλασμό, πού παραπέμπει τις θηλάζουσες μητέρες και πώς εκπαιδεύεται περαιτέρω σε θέματα γαλουχίας;

12) Τι είναι ο Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, πού χρησιμεύει και πώς αφορά τους φαρμακοποιούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας;

13) Δεξιότητες επικοινωνίας & γλώσσα του σώματος – Πώς να ακούμε, αλλά και να εκφράζουμε πολύ περισσότερα από όσα λέγονται.

14) Πλησιάζοντας στο εργασιακό “burn out”. Πρόληψη και αντιμετώπιση.

Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινίσεις ή απορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Φαρμακοποιών “IBFAN APPROVED PHARMACIST”, αναμείνατε νεότερες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα https://ibfan.gr/ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο info@ibfan.gr