Υπολείμματα φαρμάκων σε βρεφικές τροφές

Υπολείμματα φαρμάκων σε βρεφικές τροφές

 Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμέρια στην Ισπανία εντόπισαν ίχνη κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα για βρέφη , σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ισπανικό περιοδικό Χημείας Τροφίμων τον Μάιο του 2012.

Συγκεκριμένα ανιχνεύθηκαν σε γάλα σε σκόνη και σε βρεφικές κρέμες μικρά ποσά από κατάλοιπα φαρμάκων που χορηγούνται στα εκτρεφόμενα ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των προιόντων. Βρέθηκαν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για πρόληψη ασθενειών σε αυτά τα ζώα, όπως αντιβιοτικά και αντιπαρασιτικά.

Συνολικά εντοπίστηκαν δώδεκα δείγματα στην ανάλυση βρεφικών τροφών που περιέχουν βόειο κρέας, χοιρινό ή πουλερικά, και εννέα δείγματα γάλακτος σε σκόνη. Οι συγκεντρώσεις των κτηνιατρικών φαρμάκων ποικίλουν από 0,5 έως και 25 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο προιόντος. Οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε ανάλυση μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων.

Ανάμεσα στις ουσίες που εντοπίστηκαν είναι τα αντιβιοτικά σουλφοναμίδες, μακρολίδες, ανθελμινθικά φάρμακα και μυκητοκτόνα. Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι Ισπανοί ερευνητές είναι η πολυ-υπολειμματική μέθοδος, όπου με χρωματογραφικές τεχνικές διαχωρίζονται οι συγκεκριμένες ενώσεις και εντοπίζονται με φασματομετρία μάζας.

Η Δρ Garrido, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αλμέρια εξηγεί: «Σε γενικές γραμμές, οι συγκεντρώσεις φαρμάκων που ανιχνεύσαμε ήταν χαμηλές, όμως κάτι τέτοιο δείχνει ότι οι ποσότητες αυτές θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν την επιστημονική κοινότητα για την ανάγκη περαιτέρω ελέγχων στα εν λόγω προιόντα, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια».

Οι μελετητές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην διαχείριση των φαρμάκων στα ζώα και στις φάρμες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των βρεφικών προιόντων. Κατά συνέπεια, σε αντίθεση με την τωρινή έλλειψη ρύθμισης, είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική μηδενικής ανοχής για τα υπολείμματα φαρμάκων σε βρεφικά τρόφιμα, δεδομένου ότι οι ουσίες αυτές περνούν στα βρέφη και μπορούν να προκαλέσουν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και άλλα προβλήματα υγείας.