Παράνομες συνθετικές ουσίες στα αμερικανικά βιολογικά βρεφικά γάλατα

Παράνομες συνθετικές ουσίες στα αμερικανικά βιολογικά βρεφικά γάλατα

Το Ινστιτούτο Κορνουκόπια στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ έκανε προσφυγή στο Υπουργείο Γεωργίας ενάντια σε διάφορες εταιρίες βρεφικού γάλακτος, των οποίων τα προϊόντα, παρόλο που έφεραν πιστοποίηση βιολογικού περιείχαν δύο συνθετικά συντηρητικά, που απαγορεύονται ρητά από τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το β-καροτένιο και το παλμιτικό ασκορβύλιο, που προστίθενται στα βρεφικά προϊόντα για να εμποδίσουν την οξείδωση και τάγγιση του δοκοσοεξανοϊκού οξέως (DHA) και του αραχιδονικού οξέως (ARA). Αυτά τα οξέα ούτως ή άλλως αμφισβητούνται ως κατάλληλα συστατικά βιολογικών προϊόντων καθώς εξάγονται με τη χρήση διαλυτών, ενώ έρευνες έδειξαν ότι δεν ωφελούν όπως ισχυρίζονται οι εταιρίες στην ανάπτυξη των βρεφών. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δέχτηκε σωρεία καταγγελιών για γαστρεντερικά προβλήματα που συνδέονται με την παρουσία των DHA και ARA στα γάλατα.

Από την άλλη, όσον αφορά τα συνθετικά συντηρητικά, η νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρήση τους στα βιολογικά τρόφιμα κι έτσι οι εταιρίες τα περιγράφουν παραπλανητικά ως «αντιοξειδωτικά» κλπ.

Η Σαρλότ Βάλλεϊς, επικεφαλής του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Τροφίμων του Ινστιτούτου, δηλώνει πως «πρόκειται για μια ακόμα κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας των βιολογικών από μεγάλες εταιρίες που προφανώς πιστεύουν ότι μπορούν να διαφύγουν τον έλεγχο. Καλούμε το Υπουργείο Γεωργίας να σταματήσει αυτό τον κατήφορο, όπου οι εταιρίες πρώτα προσθέτουν παράνομα συστατικά και μετά ζητούν έγκριση».

Σύμφωνα με την Βάλλεϊς, τα τελευταία 5 χρόνια οι εταιρίες πρόσθεσαν στα «βιολογικά» προϊόντα τους περισσότερα από 12 παρόμοια, απαγορευμένα συνθετικά συστατικά. Η Κορνουκόπια έχει κάνει επανειλημμένες καταγγελίες τόσο για απαγορευμένα συντηρητικά, όσο και για τα DHA και ARA. Όμως, το Υπουργείο δικαιολόγησε την παράνομη χρήση τέτοιων συστατικών σε βιολογικά γάλατα, ρίχνοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου που «δεν ερμήνευσε σωστά τη νομοθεσία». Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο δεν προχώρησε παρά τις καταγγελίες σε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και απόσυρση προϊόντων.

Παράλληλα με αυτές τις καταγγελίες, η Κορνουκόπια ζητάει και τον έλεγχο του QAI, ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, χαρακτηρίζοντας τον ως τον «βολικό για τις εταιρίες» οργανισμό.

Στην καταγγελία της, η Κορνουκόπια κατονομάζει τα βρεφικά γάλατα Earth’s Best, Similac Organic (της εταιρίας Abbott με 30 δισ. δολάρια ετήσιο τζίρο) , Vermont Organics, Bright Beginnings και Parent’s Choice. Το μόνο βρεφικό γάλα στην Αμερικανική αγορά που δεν περιέχει αυτά τα συνθετικά συντηρητικά είναι το Baby’s Only Organic.