Λανθασμένες οδηγίες του Υπουργείου για τον καύσωνα και αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη

Λανθασμένες οδηγίες του Υπουργείου για τον καύσωνα και αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη

1/8/2014

 

Προς: Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης,  Υπουργείο Υγείας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθήνα

 

Κοινοποίηση:

Εθνική Επιτροπή Θηλασμού, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα

Πρόγραμμα προαγωγής θηλασμού «Αλκυόνη», Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Αθήνα

 

 

Θέμα: Οδηγίες του Υπουργείου με θέμα «Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα»

 

 

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις οδηγίες που έχει διαθέσιμες για το κοινό το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα» (http://www.moh.gov.gr/articles/news/1728-prostateytika-metra-gia-ton-kayswna).

Θα θέλαμε ωστόσο να επιστήσουμε την προσοχή σας στις οδηγίες και στην εικονογράφηση της σελίδας 4 του κειμένου, που αφορά τα νεογνά και τα βρέφη.

Είναι πολύ ευχάριστο μεν που στην αναφορά για το γάλα έχει προστεθεί η αναφορά στο μητρικό γάλα, ωστόσο αφενός οι οδηγίες που ακολουθούν φαίνεται να μην έχουν λάβει κατά νου τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά αφετέρου η όλη εικονογράφηση με τη χρήση πιπίλας και μπουκαλιού σε όλα τα σκίτσα που απεικονίζουν παιδί, υπονομεύει το θηλασμό, προβάλλοντας  τη χρήση τεχνητών θηλών και μπουκαλιού ως την αναμενόμενη, φυσιολογική και τυπική εικόνα για ένα νεογνό ή βρέφος.

Περαιτέρω, η οδηγία για συμπληρωματική και μάλιστα «συχνή» χορήγηση άλλων υγρών ιδίως νερού και χαμομηλιού, όχι μόνο δεν αφορά τα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά αντίθετα μπορεί να υπονομεύσει το θηλασμό και την καλή ανάπτυξη του νεογνού ή του βρέφους από τη συνεπακόλουθη μείωση των θηλασμών άρα και της παραγωγής της μητέρας, ενέχει δε τεκμηριωμένους κινδύνους υγείας για το βρέφος. Η δε οδηγία για τη χορήγηση χαμομηλιού αμφισβητείται σοβαρά ακόμα και για τα μη θηλάζοντα βρέφη.

Παρακαλούμε, ιδίως για τη σωστή πληροφόρηση των μητέρων που θηλάζουν και την αποφυγή άσκοπης  ανησυχίας και ταλαιπωρίας τους, να διορθώσετε  τις οδηγίες που έχετε εκδώσει ή/και να εκδώσετε διευκρίνιση σχετικά με τα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη και νεογνά.

Προς διευκόλυνσή σας παρέχουμε στο τέλος αυτής της επιστολής ενδεικτική βιβλιογραφία περί του ότι τα νεογνά και τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά όχι μόνο δεν χρειάζονται κανένα άλλο υγρό πέρα από το μητρικό γάλα (δηλαδή ούτε νερό ή άλλο ρόφημα) για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους αλλά και το ότι θα έπρεπε να τα αποφύγουν για λόγους καλύτερης υγείας.

 

Με εκτίμηση,

Για το IBFAN Ελλάδας

 

 

Στέλιος Παπαβέντσης

Εύα Δουκάκη

 

 

Βιβλιογραφία:

AmericanAcademy of Paediatrics, Breastfeeding and the Use of Human Milk, σελ. 499, http://pediatrics.aappublications.org/content/115/2/496.full.pdf

Οδηγία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, δημοσιευμένη στο περιοδικό Pediatrics, που αναφέρει (σελ. 499) «Στη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής τους, ακόμα και σε θερμά κλίματα, το νερό και ο χυμός δεν είναι απαραίτητα για τα θηλάζοντα βρέφη και μπορεί  να εισάγουν [στον οργανισμό τους] μολυσματικές ή αλλεργιογόνες [ουσίες].»

Ashraf RN, Jalil F, Aperia A, Lindblad BS. Additional water is not needed for healthy breast-fed babies in a hot climate. Acta Paediatr. 1993;82:1007–1011

Mohrbacher N., Breastfeeding Answers Made Simple, Hale Publishing 2010, σελ. 220 «Το νερό και οι χυμοί δεν συστήνονται σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Δημιουργούν στα βρέφη αίσθημα κορεσμού χωρίς να παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή πρόσληψη βάρους και ανάπτυξη… Τακτική χορήγηση νερού ή χυμών μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων προκαλώντας χαμηλή πρόσληψη βάρους ».

Mohrbacher N., Breastfeeding Answers Made Simple, Hale Publishing 2010, σελ. 167 «…τα αφεψήματα ….δεν συστήνονται γιατί επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου (PAHO/WHO 2001). …είναι προτιμότερο να αποφεύγονται εντελώς καθώς έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και μπορεί να μειώσουν το ενδιαφέρον του βρέφους για θρεπτικές τροφές…»

http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/ Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό θηλασμό 6 μηνών.