Επιστολή διαμαρτυρίας προς ΔΕΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς ΔΕΗ

Προς Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Διεύθυνση Τύπου και Μ.Μ.Ε.

Χαλκοκονδύλη 10432 – Αθήνα

Τηλ.: 210 5237129

Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2013

 

Θέμα: Ενστάσεις σχετικά με το προβαλλόμενο διαφημιστικό σποτ της Δ.Ε.Η. 

 

To Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας –  υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Το Δίκτυο υιοθετεί πλήρως τις Επτά Αρχές του International Baby Food Action Network – IBFAN, οι οποίες είναι:

  1. Το δικαίωμα των βρεφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας.
  2. Το δικαίωμα των οικογενειών σε επαρκή τροφή.
  3. Το δικαίωμα των γυναικών να θηλάζουν και να κάνουν ενημερωμένες επιλογές που ακολουθούν επιστημονικά κριτήρια σχετικά με τη διατροφή του μωρού τους.
  4. Το δικαίωμα των γυναικών για πλήρη υποστήριξη, ώστε να θηλάσουν επιτυχώς και να ακολουθήσουν σωστές πρακτικές στη βρεφική διατροφή.
  5. Το ανθρώπινο δικαίωμα για υπηρεσίες υγείας που ανταποκρίνονται στις βασικές τους ανάγκες.
  6. Το δικαίωμα των επαγγελματιών υγείας και των καταναλωτών σε συστήματα υγείας που είναι ελεύθερα από εμπορικές πιέσεις.
  7. Το δικαίωμα των ανθρώπων να οργανώνονται σε διεθνή σύμπραξη ώστε να διασφαλίζουν αλλαγές που προστατεύουν την υγεία τους.

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον φυσικό τρόπο διατροφής και ανατροφής βρεφών και νηπίων, η δε ανωτερότητά του έναντι της σίτισης με τεχνητό γάλα είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη: προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας παιδιών και ενηλίκων, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι  αλλεργίες, η παχυσαρκία, ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου. Διαμορφώνει ανεξάρτητους και ασφαλείς ενήλικες με αρτιότερη λεκτική επικοινωνία και ικανότητα έκφρασης συναισθημάτων, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ανεβάζει τον δείκτη ευφυίας (IQ) μέχρι και επτά μονάδες. Εξάλλου, η  Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, και συνέχιση του θηλασμού παράλληλα με την εισαγωγή στέρεων τροφών μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 2 ετών.

Με αφορμή το πρόσφατο διαφημιστικού σποτ της Εταιρείας σας που προβάλλεται πανελληνίως αλλά και στο διαδίκτυο (http://www.youtube.com/watch?v=1j_T28y_Hm8) σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας, διότι θεωρούμε ότι με την προβολή της προσβάλλεται το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα βρεφών και μητέρων να θηλάζουν.

Στο εν λόγω διαφημιστικό παρίσταται μια μητέρα να ταΐζει το βρέφος της με μπιμπερό, προωθώντας έτσι τον τεχνητό τρόπο σίτισης έναντι του φυσικού, που είναι ο μητρικός θηλασμός.  Μάλιστα, η εικόνα αυτή εντυπώνεται για τα καλά στο υποσυνείδητο του ανυποψίαστου τηλεθεατή, αφού προβάλλεται δύο φορές, (στο 0.11’’), και μάλιστα τη δεύτερη φορά για 6 συνεχόμενα δευτερόλεπτα (από 0.22’’ έως 0.28’’) . Ας μην ξεχνάμε ότι στην εποχή μας τα ήθη, οι συνήθειες και οι αντιλήψεις του κοινού διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό και μέσω της δυνατής τηλεοπτικής εικόνας – αυτό είναι κοινή διαπίστωση και παραδοχή.

 

Σε μια χώρα όπου τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μετά βίας αγγίζουν το 1% στην ηλικία των 6 μηνών, θεωρούμε μείζονος σημασίας ζήτημα δημόσιας υγείας το κοινό να μην γίνεται αποδέκτης τέτοιου είδους τηλεοπτικών μηνυμάτων. Για τον λόγο αυτό, στα πλαίσια και του κοινωνικού προφίλ που προβάλλει η Δ.Ε.Η. ως φιλικού και ανθρωποκεντρικού, ζητούμε άμεση αντικατάσταση της συγκεκριμένης αναπαράστασης με μητέρα που θηλάζει το βρέφος της.

          Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν σημαντική στο μέλλον η από την πλευρά σας ενεργητική υποστήριξη και προώθηση του μητρικού θηλασμού π.χ. μέσω άλλων  διαφημιστικών μηνυμάτων ή μέσω διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων μαζί με τους μηνιαίους λογαριασμούς  (με το υλικό του οποίου θα μπορούσαμε με μεγάλη χαρά να βοηθήσουμε).

Εξάλλου, ο θηλασμός είναι η πρώτη και καλύτερή μας

τροφή, σωματική και ψυχική.

 

                                                          Με εκτίμηση,

Για το IBFAN Ελλάδας

 

 

 

                                                          Ο Πρόεδρος

Στυλιανός Παπαβέντσης