Αποσύρσεις σε Υποκατάστατα Μητρικού Γάλακτος μολυσμένα με sakazakii

Αποσύρσεις σε Υποκατάστατα Μητρικού Γάλακτος μολυσμένα με sakazakii

Τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος φέρουν τον κίνδυνο εγγενούς επιμόλυνσης, όπως έχει αναδειχθεί σε περιστατικά ανά τον πλανήτη. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη και στα τέλη του 2011 στην Αμερική:

“Πολλές επιχειρήσεις λιανεμπορίου έχουν συνταχθεί με την Wal-Mart Stores Inc. για την απόσυρση μιας παρτίδας υποκατάστατου βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, μετά απο τον θάνατο ενός νεογέννητου στο Μισσούρι, των ΗΠΑ, το οποίο μετα τη κατανάλωση του προιόντος απεβίωσε απο σπάνια βακτηριακή μόλυνση.

 

Εκπρόσωποι των εταιριών Supervalu Inc., Walgreen Co., Kroger Co., και Safeway είπαν οτι απέσυραν κουτιά των 12.5oz, 354γραμμαρίων, του Enfamil 1ης βρεφικής ηλικίας με κωδικό ZPK7G απο διάφορα καταστήματα σε όλη την χώρα σαν μέτρο ασφαλείας μεχρι να γίνουν οι έλενχοι απο τις υγειονομικές υπηρεσίες.

 

Ο 10 μολις ημερών Avery Cornett απεβίωσε μετα απο πολυήμερη αρρώστια στο Λέμπανον του Μισσούρι(Lebanon, Missouri). Προκαταρτικοί έλενχοι στο νοσοκομείο έδειξαν οτι ο θανατός του οφείλονταν σε εναν σπάνιο βακτήριο, Cronobacter sakazakii.

 

Η πηγή του βακτηριδίου το οποίο προκάλεσε τη μόλυνση δεν εχει καθοριστεί, συνήθως εμφανίζεται σε αφυδατωμένο και σε μορφή σκόνης βρεφικά υποκατάστατα γάλατα αλλά και υπάρχει στο περιβάλλον στα φυτά όπως το σιτάρι και το ρύζι.

 

Η Wal-Mart στην αρχή της εβδομάδας ανακοίνωσε την απόσυρση των προιόντων σε περισσότερα απο 3,000 καταστήματα σε όλη την χώρα. Οι γονείς του Άβερυ είχαν αγοράσει το υποκατάστατο βρεφικού γάλακτος σε ενα τοπικό κατάστημα της Wal-Mart στο Λέμπανον, το οποίο είναι 160 μίλια νοτιοδυτικά του Σαιντ Λουις μέσω του κεντρικού 44.

 

Ενα δεύτερο βρέφος στο Μισσούρι αρρώστησε τον προηγούμενο μήνα μετα την κατανάλωση διάφορων τύπων βρεφικής σκόνης, το παιδί επανήλθε αναφέρουν ιατροί. Η πολιτιακή υπηρεσία υγείας ερευνά την υπόθεση του παιδιού στο Ιλλινόης οπου και ζει το παιδί.

 

Παρόλο που, ο φορέας τροφίμων και φαρμάκων δεν πιστευει οτι συνδιάζονται οι δυο υποθέσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Siobhan Delancey. Μαζί με το FDA, το κέντρο ελένχου ασθένειας και το κέντρο υγείας του Μισσούρι, εξετάζουν τις συνθήκες γύρω απο τον θάνατο του Άβερυ.

Ερευνητές μάζεψαν δείγματα και απο υγρά και απο σκόνη υποκατάστατα βρεφικού γάλακτος που χρησιμοποίησε η οικογέννεια του Άβερυ, όπως και κλειστά δείγματα απο τα καταστήματα, μεσα σε αυτό και το κατάστημα του Λέμπανον της Wal-Mart.

 

Η εταιρία παραγωγής, Mead Johnson Nutrition Co., ανέφερε ότι τα αποτελέσματα για τα βακτήρια ήταν αρνητικά στους ελένχους τους πριν την αποστολή της παρτίδας.

Ο εκπrόσωπος τύπου της εταιρίας δεν αποκρίθηκε σε διάφορες άλλες ερωτήσεις. καθως η εταιρία ενημέρωσε τους μετόχους της οτι είναι μεσα στα πλάνα της να ερευνήσει και άλλα δείγματα απο την επιστρεφόμενη παρτίδα.”

 

 

 

Μεταφραση για τον IBFAN Ελλάδας απο αρχικό κειμένο,

Alan Scher Zagier, Associated Press, NBC news,2011

 

 

http://www.nbcnews.com/id/45762595/ns/health-childrens_health/t/more-retailers-pull-formula-after-babys-death/#.UsBQW7TMj1V