Αίτημα ακρόασης του IBFAN Ελλάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Αίτημα ακρόασης του IBFAN Ελλάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

30/04/2013

ΠΡΟΣ: Τον αξιότιμο Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

 

Κοιν.: κ. Βουλευτάς μέλη της ως άνω Επιτροπής

 

ΘΕΜΑ: Αίτημα του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή Ελλάδας (IBFAN Ελλάδας)  για ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής των προτάσεων για την προώθηση του μητρικού θηλασμού στη χώρα

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Με την παρούσα επιστολή σας υποβάλλουμε αίτημα για ακρόαση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή Ελλάδας (IBFAN Ελλάδας) για τα μέτρα που προτείνουμε για την προστασία και προώθηση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη φυσιολογική διατροφή του βρέφους. Η σίτιση χωρίς ιατρική ένδειξη με βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα  μητρικού γάλακτος συνιστά παθολογική διατροφή και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες  υγείας και το κράτος. Το ποσοστό των Ελληνίδων μητέρων που θηλάζουν είναι απογοητευτικό: 0,9% μόνο θηλάζουν αποκλειστικά τον 6ο μήνα σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη  εθνική μελέτη θηλασμού(Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού 2009). Η λήψη ουσιαστικών μέτρων προώθησης του μητρικού θηλασμού είναι επιτακτική εθνική ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Η Ελλάδα κατόρθωσε να επιβιώσει από πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, χάρις στα πολύ μεγάλα ποσοστά θηλασμού, που θωράκισαν την υγεία παιδιών και μητέρων. Τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν:

Αν το παιδί δεν θηλάσει την 1η μέρα της ζωής του η πιθανότητα να πεθάνει στη νεογνική ηλικία αυξάνεται κατά 16%, αν δεν θηλάσει τις 2 πρώτες μέρες η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται κατά  22%. Αν το παιδί δεν θηλάσει καθόλου αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου του  κατά 27%.

Αν το παιδί δεν θηλάσει αυξάνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει από ατοπική δερματίτιδα 47%, ωτίτιδα 100%,  για αλλεργική πρωκτοκολίτιδα ή γαστρεντερίτιδα 476%, οξεία γαστρεντερίτιδα 178%,  βρογχικό άσθμα 35%,  παιδική παχυσαρκία 32%, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 64%, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία 23%, για οξεία μυελογενή λευχαιμία 18%, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου 56%,  νεκρωτική εντεροκολίτιδα σε πρόωρα 138%,  πνευμονία 137%, προβλήματα συμπεριφοράς 33%, επιληψία 26%-59%, . Αυξάνεται η πιθανότητα νοσηλείας για πάθηση του αναπνευστικού κατά 257%.Τα παιδιά που δεν θήλασαν έχουν μικρότερο δείκτη ευφυΐας, αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρυνσης, υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή τους. Συνολικά  ο κίνδυνος χρόνιας πάθησης είναι 30 με 200% μεγαλύτερος σε εκείνους που δεν θήλασαν, συγκριτικά με εκείνους που θήλασαν.

 

Αν η μητέρα δεν θηλάσει αποκλειστικά αυξάνεται η πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών, μαστού,  ενδομητρίου. Οι γυναίκες που δεν θήλασαν πάσχουν πιο συχνά από διαβήτη, παχυσαρκία, υπερχοληστεριναιμία, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, καρδιακά και αγγειακά επεισόδια.

Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για 6 μήνες σημαίνει εξοικονόμηση 5.000 ευρώ/ παιδί  για το σύστημα υγείας μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Η εξοικονόμηση προκύπτει από τη μεγάλη μείωση της νοσηρότητας και τη συνεπαγόμενη εξοικονόμηση εξόδων νοσηλείας, ιατρικών επισκέψεων, φαρμάκων και ειδικών θεραπευτικών γαλάτων. Για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για την προώθηση του θηλασμού μας επιστρέφουν 3. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός  ελαφρύνεται κατά  6.000 ευρώ για κάθε παιδί που θηλάζει αποκλειστικά επί 6 μήνες και συνεχίζει τον θηλασμό μέχρι τα 2 χρόνια. Η εξοικονόμηση προκύπτει από την αποφυγή εξόδων για υποκατάστατα, μπιμπερό, αποστειρωτές, θερμαντήρες, ιατρικά έξοδα και ημεραργίες λόγω ασθενειών του μη θηλάζοντος παιδιού. Υπολογίστηκε ότι μια αύξηση των ποσοστών του θηλασμού στην Μεγάλη Βρετανία μόλις κατά 1% μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια αύξηση του δείκτη νοημοσύνης στον πληθυσμό των παιδιών, που να αποφέρει περίπου 300 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο λόγω  αύξησης της παραγωγικότητας. Στις ΗΠΑ υπολόγισαν ότι εάν θήλαζαν περισσότερο τα παιδιά τους θα εξοικονομούσαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και θα γλίτωναν 911 θανάτους βρεφών τον χρόνο .

 

Ο διεθνής κώδικας εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος που ψηφίστηκε το 1981 και έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας τo 1991,  δεν έχει ισχύ νόμου (δεν προβλέπονται ποινές σε περιπτώσεις παραβίασής του) με αποτέλεσμα να παραβιάζεται καθημερινά. Τα 10 βήματα της Π.Ο.Υ. για τον επιτυχή θηλασμό εφαρμόζονται μόνο σε 2 νοσοκομεία της χώρας (ΑΤΤΙΚΟΝ, ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ):

1.         Να υπάρχει γραπτή πολιτική και η πολιτική αυτή να ακολουθείται από όλους τους φορείς του μαιευτηρίου που ασχολούνται με τη φροντίδα του νεογέννητου.

2.         Οι φορείς να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.

3.         Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.

4.         Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού.

5.         Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους, οι μητέρες να εκπαιδεύονται στη διατήρηση της γαλουχίας.

6.         Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά, ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.

7.         Να εφαρμόζεται το σύστημα rooming-in, που σημαίνει το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο.

8.         Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος.

9.         Να μη δίνονται πιπίλες στα παιδιά που θηλάζουν.

10.       Να ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το Μαιευτήριο, στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.

 

Να τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη προώθηση του μητρικού θηλασμού  στην Ελλάδα:

1)        Nα ενσωματωθεί  άμεσα στην εθνική νομοθεσία ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, προβλέποντας ποινές για τους παραβάτες, έτσι ώστε να σταματήσει η παράνομη δωρεάν προώθηση γάλακτος σε σκόνη στα νεογνά κατά την έξοδό τους από τα μαιευτήρια;

2)        Να ενταχθεί η λεπτομερής εκπαίδευση στον μητρικό θηλασμό ως υποχρεωτική στις προπτυχιακές σπουδές των γιατρών, στην εκπαίδευση των  ειδικευομένων παιδιάτρων, γυναικολόγων και γενικών γιατρών, και να αναμορφωθεί η εκπαίδευση των μαιών/μαιευτών, νοσηλευτών/τριών, βρεφονηπιοκόμων και διαιτολόγων, αποφεύγοντας την παρέμβαση των εταιρειών παρασκευής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στην μετεκπαίδευση των γιατρών και στην κατάρτιση προγραμμάτων σχετικά με τη βρεφική διατροφή;

3)        Να καθιερωθούν ως υποχρεωτικά στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια τα 10 βήματα για τον επιτυχή θηλασμό.

4)        Να παρθούν μέτρα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας που θηλάζει και για την υποστήριξη της άνεργης η/και ανασφάλιστης μητέρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες οι δικές της και του βρέφους.

5)        Να εκπονηθεί μια Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την βρεφική διατροφή και τον μητρικό θηλασμό, που θα περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση των γονέων, της κοινότητας, του Συστήματος Υγείας και του Εκπαιδευτικού Συστήματος και θα έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων

6)        Προστατεύστε το δικαίωμα των βρεφών να θηλάζουν τη μητέρα τους εκτός σπιτιού όποτε και όπου έχει ανάγκη.

 

 

1.         “Preventing disease and saving resourses: the potential contribution of increasing breastfeeding rates in the UK”. October2012, M.J.Renfrew, S.Pokhrel,M.Quigley, F.McCormick, J.Fox-Rushby, R.Dodds, S.Duffy, P.Trueman, A.Williams. UNICEF-UK

2.         Bartick M, Reinhold A:. The burden of suboptimal breastfeeding in the United States: A pediatric cost analysis; Pediatrics 2010;125:e1048–e1056

3.         Βαράκης Ν. Οικονομοτεχνική μελέτη μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα. Ανακοίνωση στην Ημερίδα μητρικού θηλασμού του συλλόγου συμβούλων γαλουχίας IBCLC Γαλαξίας, Αθήνα, 2012.

4.         Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 1991. Επικυρωμένη από το Ελληνικό Κράτος.

5.         AmericanAcademy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk. Guideline, 2012

6.         World Health Organization. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding. Geneva, 2004.

7.         US Surgeon General. Breastfeeding Call for Action 2011.

8.         Ip S, Chung M, Raman G, et al; Tufts-NewEnglandMedicalCenter. Evidence-based PracticeCenter. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2007;153(153):1–186

9.         Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Έκθεση: Εθνική μελέτη συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων μητρικού θηλασμού. Αθήνα, Ιούλιος 2009.

10.       World Breastfeeding Conference. Declaration and Call for Action. India, 2012

11.       Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 1981. Ψηφισμένος από το Ελληνικό Κράτος.

12. Βαράκης Ν. Οικονομοτεχνική μελέτη μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα. Ανακοίνωση στην Ημερίδα μητρικού θηλασμού του συλλόγου συμβούλων γαλουχίας IBCLC Γαλαξίας, Αθήνα, 2012.

 

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής                             Ο Πρόεδρος ΔΣ IBFAN Ελλάδας

Επιτροπής IBFAN Ελλάδας

 

Δημήτριος Αδαμίδης                                                            Στυλιανός Παπαβέντσης