Report violation

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Οι παραβιάσεις του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος υπονομεύουν την μητέρα που προσπαθεί να θηλάσει. Υλικό για να κατανοήσετε τι επιτάσσει ο Διεθνής Κώδικας, όπως και Παραδείγματα για το τι συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Κώδικα, μπορείτε να βρείτε στο κομμάτι της ιστοσελίδας Διεθνής Κώδικας.

Το IBFAN Ελλάδας έχει ως κύριο στόχο την προστασία του μητρικού θηλασμού και της βρεφικής διατροφής στην χώρα από ανεξέλεγκτα εμπορικά συμφέροντα. Στα πλαίσια αυτά, συγκεντρώνουμε αναφορές παραβιάσεων του Διεθνούς Κώδικα από γονείς, από επαγγελματίες υγείας και ενεργοποιημένους πολίτες.

Το υλικό αυτό επεξεργαζόμαστε ανά 1 με 2 χρόνια για να γράψουμε αναλυτική Έκθεση – αναφορά παραβιάσεων του Διεθνούς Κώδικα στην Ελλάδα. Η αναφορά αυτή δημοσιοποιείται, κοινοποιείται σε όλους τους σχετικούς υπεύθυνους φορείς στην Ελλάδα, όπως και στο διεθνές IBFAN, με τελικό σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν την προστασία της θηλάζουσας μητέρας στην χώρα, τυχόν πρόοδο στον τομέα, παρακολούθηση και δημόσια καταγγελία πρακτικών εταιριών υποκατάστατων μητρικού γάλακτος που είναι αντίθετες με τον Διεθνή Κώδικα τον οποίο έχουν ψηφίσει, και ευαισθητοποίηση των ιθυνόντων.

Θα πρέπει να τονίσουμε τα εξής:

  1. Για την αναφορά χρειαζόμαστε κάποια προσωπικά στοιχεία του πολίτη που καταγγέλλει και αναφέρει την παραβίαση , ώστε να είναι διαθέσιμα στο αρχείο μας για αναφορά και νομική υποστήριξη των εκθέσεών μας. Ωστόσο, τα προσωπικά στοιχεία σας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, αλλά θα μείνουν απόρρητα στο αρχείο του συλλόγου. Επομένως δεν υπάρχει φόβος στοχοποίησής σας ή παραβίασης των προσωπικών δεδομένων σας. Η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή.
  2. Για την αναφορά χρειαζόμαστε λεπτομέρειες ως προς το πότε και που έγινε η αναφερόμενη παραβίαση του Διεθνούς Κώδικα. Ωστόσο, τα στοιχεία συγκεκριμένων ατόμων ή επαγγελματιών υγείας ή μαιευτηρίων ή νοσοκομείων που αναφέρετε θα παραμείνουν απόρρητα, δεν θα δημοσιοποιηθούν στην Έκθεσή μας, αλλά θα παραμείνουν στο αρχείο μας. Επομένως δεν πρέπει να φοβάστε πιθανή δημόσια διαπόμπευση συγκεκριμένων ατόμων ή ιδρυμάτων ή δική σας στοχοποίηση. Η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή.
  3. Για την αναφορά παραβίασης του Κώδικα χρειαζόμαστε λεπτομέρειες ως προς το ποια εταιρία υποκατάστατων μητρικού γάλακτος διαπράττει υπονόμευση του μητρικού θηλασμού. Τα στοιχεία των εταιριών θα δημοσιευθούν στην Έκθεσή μας – χωρίς και πάλι να είναι γνωστά τα στοιχεία του καταγγέλλοντος – ώστε να παρακολουθούνται οι πρακτικές τους που δεν συμφωνούν με τον Κώδικα και τους φέρνουν υπόλογους σε κάτι στο οποίο έχουν υπογράψει. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών δημιουργεί και αρνητική δημοσιότητα, πράγμα που πολλές φορές έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι αναγκάζει εταιρίες προς συμμόρφωση. Το IBFAN Ελλάδας έχει χρέος να αναδείξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις υπονομευτικές πρακτικές εταιριών υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και ζητά την βοήθειά σας στην ανάδειξη αυτών των ανεξέλεγκτων ενεργειών. Για παραδείγματα παραβιάσεων του Κώδικα μπορείτε να δείτε:

Μπορείτε να αναφέρετε παραβίαση του Διεθνούς Κώδικα με δύο τρόπους:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα παραβίασης.

Είναι σημαντικό η συμπληρωμένη φόρμα κατά το δυνατό να συνοδεύεται από οπτικό υλικό – φωτογραφίες, βίντεο – τα οποία μπορείτε να καταγράψετε στους χώρους παραβίασης με απλά μέσα – κινητό, smart phone, ipad, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα – και να ανεβάσετε στην αναφορά σας από το smart phone σας ή από το κομπιούτερ σας.

ΜΕΣΩ EMAIL

Βρείτε παρακάτω, κατεβάστε και συμπληρώστε τις φόρμες παραβίασης. Συνοδεύστε την αν γίνεται με οπτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή και στείλτε όλο το υλικό στο email του συλλόγου info@ibfan.gr

(φόρμα pdf)

(φορμα word)

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΙΔΡΥΜΑ

Τα Φιλικά προς τα Βρέφη ιδρύματα έχουν υποχρέωση να τηρούν τα Δέκα Βήματα για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού της UNICEF. Περισσότερες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις τους μπορείτε να βρείτε εδώ:

 

Εάν έχετε παρατηρήσει πρακτικές ή περιστατικά όπου ένα Φιλικό προς τα Βρέφη μαιευτήριο δεν εφάρμοσε τα Δέκα Βήματα όπως θα όφειλε, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα παραβίασης και να μας την στείλετε στο info@ibfan.gr , έχοντας συνοδευτικά κατά το δυνατό οπτικο-ακουστικό υλικό που να υποστηρίζει την αναφορά σας. Τονίζουμε και πάλι ότι τα προσωπικά σας στοιχεία διατηρούνται απόρρητα στα αρχεία μας, δεν δημοσιεύονται, ενώ το IBFAN θα συγκεντρώνει τα αναφερόμενα περιστατικά ώστε να ενημερώσει αρμόδιους φορείς και το εν λόγω ίδρυμα, με στόχο την βελτίωση των πρακτικών του.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

To IBFAN Ελλάδας έχει ετοιμάσει πρότυπες επιστολές διαμαρτυρίας σε περιπτώσεις όπου νιώθετε ότι επαγγελματίες υγείας, χώροι υγείας, καταστήματα, δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι ή φορείς παραβιάζουν τον δικαίωμα του παιδιού σας για θηλασμό. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις επιστολές όπως κρίνετε και να τους αποστείλετε στον στόχο της διαμαρτυρίας σας. Θα ήταν καλό να τις στέλνετε ταυτόχρονα και στο IBFAN Ελλάδας, γιατί κρατάμε αρχείο παραβιάσεων, καταγγελιών και διαμαρτυριών, με το οποίο σε τακτική βάση ενημερώνουμε και πιέζουμε τους αρμόδιους φορείς. Και σε αυτήν την περίπτωση τα στοιχεία σας αλλά και των συγκεκριμένων ατόμων – φορέων – επιχειρήσεων που παραβιάζουν δεν δημοσιεύονται αλλά κρατούνται απόρρητα στο αρχείο μας.

Ευχαριστούμε για την ενεργό συμμετοχή σας στην βελτίωση της βρεφικής και παιδικής διατροφής και υγείας στην Ελλάδα.

 

IBFAN Ελλάδας 2013