Νομική προστασία του δικαιώματος για μητρικό θηλασμό

Νομική προστασία του δικαιώματος για μητρικό θηλασμό

Στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, τα γυναικεία στήθη θεωρούνται αποκλειστικά αντικείμενα σεξουαλικού πόθου και ευχαρίστησης.

Σαν αποτέλεσμα του ανωτέρω οι μητέρες που θηλάζουν δυσκολεύονται να εκτεθούν σε δημόσιο χώρο στα ενοχλητικά βλέμματα των άλλων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να στερούνται τις εξόδους με τα μωρά τους.

Οι δημόσιοι χώροι, τα καταστήματα, οι κρατικές υπηρεσίες και άλλα, δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες, οι οποίες θα διευκόλυναν το θηλασμό και ούτε προσκαλούν τις μητέρες εμμέσως πλην σαφώς, να υιοθετήσουν το θηλασμό ως μοναδικό και φυσιολογικό τρόπο σίτισης των βρεφών τους.

Η Πολιτεία είναι αυτή, η οποία θα πρέπει με νομοθετικές κινήσεις, προτροπές και σωστή εκπαίδευση, να θεσπίσει κανόνες, οι οποίοι θα επιβάλλουν στο δημόσιο χώρο της χώρας μας την προώθηση, προαγωγή και διευκόλυνση του θηλασμού.

Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κρατά μεγάλη απόσταση, στο να προάγει ένα μέγιστο κοινωνικό αγαθό, τον Μητρικό Θηλασμό.

Για να γίνει αποδεκτή η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει σε δημόσιο χώρο, χρειάζεται εκπαίδευση του πληθυσμού της χώρας αυτής.

Αν βλέπαμε όλο και συχνότερα σε έντυπα και τηλεόραση εικόνες μαμάδων που θηλάζουν τα βρέφη ή τα μεγαλύτερα παιδιά τους, σε αντιδιαστολή εικόνων από μωρά με μπιμπερό ή πιπίλα, αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα που σε συνδυασμό με τη σωστή πληροφόρηση – εκπαίδευση θα σηματοδοτούσε την ελευθερία στο Μητρικό Θηλασμό.

 

Τον Νοέμβριο του 2012 το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας απέστειλε επιστολή – αναφορά προς φορείς του Υπουργείου Υγείας, την Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, τον Συνήγορο του Παιδιού και την Εθνική Επιτροπή Θηλασμού, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή νομοθετική πρόταση για την προστασία του δικαιώματος μητρικού θηλασμού στην χώρα. Καλούμε τα μέλη του Δικτύου να πιέσουν πολιτικούς και ιθύνοντες με σκοπό την σχετική ευαισθητοποίησή τους και υιοθέτηση της πρότασης.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε:

– Στην Ειδική Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Βουλή,

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/CommiteeDetailView/?CommitteeId=2d342200-050c-484a-bdaa-ad979c9a9425

Στον Συνήγορο του Πολίτη και Συνήγορο του Παιδιού, φάκελος 159744, Αριθμός πρωτοκόλλου 41461/2012, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εξωτερικών, Αριθμός πρωτοκόλλου 5452, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγειινής, Υπουργείο Υγείας, Αριθμός πρωτοκόλλου 111081, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στην Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης, Υπουργείο Υγείας, Αριθμός πρωτοκόλλου 111082, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στην Εθνική Επιτροπή Θηλασμού, Υπουργείο Υγείας, Αριθμός πρωτοκόλλου 111083, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αριθμός πρωτοκόλλου 404, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Αριθμός πρωτοκόλλου 128, ημερομηνία 23/11/2012.

– Στο Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας.

 

Η αναφορά – νομοθετική πρόταση του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική Διατροφή σχετικά με την προστασία του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα αναλυτικά:

Νομοθετική πρόταση IBFAN Ελλάδας για προστασία του μητρικού θηλασμού

 

Αφίσα υποστήριξης δικαιώματος για θηλασμό

Έχω δικαίωμα να θηλάζω όπουκαι όποτε το έχω ανάγκη