Να εφαρμοστούν από την πολιτεία οι συστάσεις της CRC για την βρεφική διατροφή

Να εφαρμοστούν από την πολιτεία οι συστάσεις της CRC για την βρεφική διατροφή

H Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέτασε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας τον Ιούνιου του 2012, στην 16η της Συνεδρία. Εξέδωσε έκθεση με τις καταληκτικές παρατηρήσεις της και τις συστάσεις προς την Ελλάδα.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει επικυρωθεί και από την χώρα μας, βρισκόμενη σε νομοθετική ισχύ. Σύμφωνα με αυτήν, ο μητρικός θηλασμός αναγνωρίζεται ως σημαντικό μέσο ώστε κάθε παιδί να φτάσει το καλύτερο δυνατό δυναμικό και επίπεδο υγείας. Η κατάκτηση του καλύτερου δυνατού επιπέδου υγείας αναγνωρίζεται ως ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε παιδί στην χώρα.

Η Έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα περιλαμβάνει ειδική μνεία στο θέμα του μητρικού θηλασμού στην χώρα. Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία της για τα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής των βρεφών. Η Επιτροπή συνιστά η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει ώστε:

  • Να εξαληφθεί η πρακτική της διανομής δωρεάν δειγμάτων γαλάτων για βρέφη και υποκατάστατων μητρικού γάλακτος (δηλαδή και μπιμπερό, πιπιλών κλπ) μέσα από τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
  • Να ενισχυθεί η ενημέρωση και η προσπάθεια καμπάνιας για την σημασία του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έως την ηλικία των 6 μηνών
  • Να διασφαλίσει ότι τα κύρια μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας καλύπτουν τα απαιτούμενα στάνταρ και να γίνουν πιστοποιημένα ως Φιλικά προς τα Βρέφη
  • Να ενισχύσει την παρακολούθηση και τoν έλεγχο των ρυθμίσεων αγοράς που ήδη ισχύουν σχετικά με τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και να διασφαλίσει ότι αυτοί οι κανόνες και ρυθμίσεις τηρούνται και παρακολουθούνται σε τακτική βάση
  • Να λαμβάνεται δράση και να υπάρχουν κυρώσεις ενάντια σε όσους παραβιάζουν αυτές τις ρυθμίσεις.

 

Το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή IBFAN Ελλάδας χαιρετίζει το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η χώρα μας καλείται από την διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να επιταχύνει θετικές αλλαγές στο θέμα της βρεφικής διατροφής στην χώρα μας. Το IBFAN Ελλάδας θα αγωνιστεί για να γίνουν οι παραπάνω συστάσεις πραγματικότητα στην Ελλάδα και θα ελέγχει συστηματικά πολιτεία και σύστημα υγείας για την τήρηση των παραπάνω μέτρων, που αφορούν στην υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα.

Καλούμε τα μέλη του ΙΒFAN Ελλάδας να πιέσουν τους ιθύνοντες και προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να εφαρμοστούν άμεσα από την ελληνική πολιτεία οι συστάσεις της CRC για την βρεφική διατροφή στην χώρα.

Καλούμε τους γονείς στη χώρα, επαγγελματίες υγείας και νομικούς να συμμετάσχουν ενεργά στην μη κυβερνητική μας οργάνωση, ώστε να αποκτήσει την αναγκαία ισχύ και δύναμη και να πιέσει για τις απαιτούμενες αλλαγές.